Dieta w chorobach autoimmunologicznych.

Dieta w chorobach autoimmunologicznych – pod redakcją naukową Mirosławy Gałęckiej
Zacznijmy od tego, że kolorowa, przyciągająca wzrok okładka oraz popularny temat chorób autoimmunologicznych nie pozwolą wielu przejść obojętnie obok regału książkowego.

Ta niewielka, 245 stronicowa publikacja omawia całościowo podejście do żywienia w chorobach autoimmunologicznych w sposób przystępny dla osób początkujących, nie związanych z nauką o odżywaniu. Autorki, bo jest ich 5 podzieliły się obowiązkami i tak każda z nich omówiła inny temat. Zaczynając od wyjaśnienia czym jest układ immunologiczny i jaką rolę odgrywa w naszym ciele, poprzez funkcję mikrobiomu, a kończąc na diecie eliminacyjnej i przepisach dla osób chorych.
Cała książka jest napisana lekkim piórem, czyta się ją z przyjemnością, szczególnie pierwsze rozdziały, które nasuwają mi na myśl bajkę dla dzieci. Przejrzysty rozkład stron, duża ilość tabel ułatwiają wyszukiwanie interesujących nas informacji.

W książce znajdziemy szereg przydatnych porad, w tym linki do stron internetowych, listy zakupowe, wyjaśnienia podstawowych pojęć.

Osobiście oceniam książkę bardzo pozytywnie i pomimo tego iż spodziewałem się poważnego opracowania naukowego, do czego przyzwyczaiło wydawnictwo PZWL jestem bardzo mile zaskoczony i poleciłbym tą książkę wszystkim osobom zmagającym się z chorobami autoimmunologicznymi oraz pracującym w zawodzie dietetyka, ponieważ sam znalazłem kilka ciekawostek, co zainspirowało mnie do wprowadzenia zmian w przekazywanych przeze mnie zaleceniach.